Tuesday, January 24, 2006

Zuid-Afrika/Soweto



Op 24-07-2005 hebben we Soweto bezocht. Dit is een gigantische krottenwijk in de buurt van Johannesburg. Als toerist draag je een steentje bij aan de lokale economie. Onze chauffeur Max is een zwarte Zuid-Afrikaan en deze heeft dus werk dankzij ons. Een oude mevrouw vertelde in haar hut over het harde leven in de township.Ook zagen we de vroegere woning van Nelson Mandela. Vlakbij woont nog steeds Desmond Tutu, de wereldberoemde bisschop. Zijn buurt heeft een geasfalteerde weg en de huizen zijn er prima. Max toonde ons vol trots zijn eigen bungalow. De hele familie zat voor de TV naar sport te kijken. We mochten alles bekijken en het zag er netjes uit. Mooie meubels etc.
Problemen zijn er genoeg, denk alleen maar aan aids en criminaliteit. Toch maakt Soweto zo op het eerste gezicht geen slechte indruk. De mensen gaan netjes gekleed(het was zondag) en zijn absoluut niet opdringerig.
Max liet ons vervolgens een dure buitenwijk van Johannesburg zien. Hier heeft Nelson Mandela een groot huis en ik denk dat niemand het deze man misgunt.

No comments: