Friday, January 27, 2006

Zuid-Afrika/MozambiqueMaputo





Op weg naar Mozambique via de Komatipoort passeerden we de brug over de krokodilrivier. Vanaf de brug heb je een fraai uitzicht op een wonderlijk tafereel. Tientallen krokodillen liggen hier in afwachting van een vette vis die hier in groten getale rondzwemmen. Watervogels scharrelen hun kostje op. Op de foto zie je een grote witte reiger, hamerkoppen en zadelbekooievaars.
In Maputo logeerden we in een gezellig backpackers hotel: Fatima's Place, waar alles mag en je heerlijk kunt relaxen. In Maputo is nog een treinstation dat is ontworpen door ingenieur Eiffel, dezelfde die in 1887 in Parijs de Eiffeltoren bouwde.
Maputo is een stad met grote verschillen in rijkdom. Straatkinderen die in holen in de grond moeten slapen. Zelfs in de bomen zagen we primitieve slaapplekken. Als je geld hebt kun je echter "genieten"van dezelfde voorzieningen als bij ons. Wij werden opslag miljonair. Het geld(metical) is weinig waard.
Mozambique is één van de armste landen van Afrika maar heeft de laatste jaren hoge groeicijfers. De burgeroorlog is al weer en jaar of tien achter de rug en het land verkeert nu in een stabiele fase met o.a. democratische verkiezingen. Er wordt momenteel veel geld gedoneerd door ontwikkelingsorganisaties.

No comments: